Costul standard

În functie de specificul activitatii, pentru determinarea costului stocurilor poate fi folosita metoda costului standard.

Costul standard ia în considerare nivelurile normale ale materialelor si consumabilelor, manoperei, eficientei si capacitatii de productie. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic si ajustate, daca este necesar, în functie de conditiile existente la un moment dat.

Diferentele de pret fata de costul de achizitie sau de productie trebuie evidentiate distinct în contabilitate, fiind recunoscute în costul activului.

Repartizarea diferentelor de pret asupra valorii bunurilor iesite si asupra stocurilor se efectueaza cu ajutorul unui coeficient care se calculeaza astfel:

Coeficient de repartizare = ((Soldul initial al diferentelor de pret + Diferente de pret aferente intrarilor în cursul perioadei, cumulat de la începutul exercitiului financiar pâna la finele perioadei de referinta) /( Soldul initial al stocurilor la pret de înregistrare + Valoarea intrarilor în cursul perioadei la pret de înregistrare cumulat de la începutul exercitiului

financiar pâna la finele perioadei de referinta)) *100

La calcularea procentului mediu de adaos comercial, soldul initial al contului de marfuri si valoarea intrarilor de marfuri nu vor include TVA neexigibila.

Acest coeficient se înmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune la pret de înregistrare, iar suma rezultata se înregistreaza în conturile corespunzatoare în care au fost înregistrate bunurile iesite.

Coeficientii de repartizare a diferentelor de pret pot fi calculati la nivelul conturilor sintetice de gradul I si II, prevazute în Planul de conturi general, pe grupe sau categorii de stocuri.

La sfârsitul perioadei, soldurile conturilor de diferente se cumuleaza cu soldurile conturilor de stocuri, la pret de înregistrare, astfel încât aceste conturi sa reflecte valoarea stocurilor la costul de achizitie sau costul de productie, dupa caz.

Diferentele de pret se înregistreaza proportional atât asupra valorii bunurilor iesite, cât si asupra bunurilor ramase în stoc.

Articole similare

Comentariul tau aici